Bråvalla Festival, Norrköpings kommun och RFSU i flerårigt projekt + Bråvalla Festivals värdegrund

Idag arrangerades en pressträff i Norrköping. Där gav polisen sin syn på säkerheten under årets Bråvalla Festival och Norrköpings kommun redogjorde för hur de ser på samarbetet med festivalarrangören FKP Scorpio. Dessutom presenterade FKP Scorpio några av de insatser som kommer att genomföras för att höja säkerheten och tryggheten inför nästa års festival.

På pressträffen avslöjades också ett kommande, flerårigt samarbete mellan Bråvalla Festival, Norrköpings kommun och RFSU, som går ut på att diskutera frågor gällande sexualitet, kommunikation och gränser med skolungdomar i Norrköping.

– Sexuella övergrepp förekommer i olika sammanhang och över hela landet, men många blundar för problemen. Att RFSU tillsammans med FKP Scorpio och Norrköpings kommun får möjlighet att bygga stabila förutsättningar för att arbeta med frågor som rör sexualitet, kommunikation och gränser med unga i Norrköpings skolor är rätt och slätt fantastiskt! Vi kommer nå i princip alla unga som går på Norrköpings högstadier och gymnasier under de här tre första åren, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU.

– Samarbetet har självklart även kopplingar till Bråvallafestivalen. Planen är att utbilda omkring 50 unga vuxna som ska kunna leda samtal om sex, ömsesidighet och respekt med andra i samma ålder och yngre på både festival och i skola, fortsätter Pelle Ullholm.

– Det som hände under förra årets Bråvalla Festival var hemskt. Samtidigt får vi inte glömma att sexuellt våld och ofredande inte är något isolerat festivalproblem, det är ett samhällsproblem som drabbar oskyldiga individer runt om i Sverige varje dag. Vi som festivalarrangörer vill vara med och ta ett socialt ansvar genom att göra något som påverkar på riktigt, förklarar Niklas Westergren på FKP Scorpio.

– På sikt vill vi nå ut till alla unga i åldern 13-17 år för att diskutera de här frågorna, för de är oerhört viktiga – oavsett om du ska åka på festival eller inte. Det är därför det känns väldigt bra att hitta ett långsiktigt samarbete med RFSU och Norrköpings kommun, där vi kan nå ut ännu bredare än endast till de som besöker vår festival, avslutar Niklas Westergren.

Under pressträffen pratades det om Bråvalla Festivals värdegrund, som bland annat besökarna inför nästa års festival måste godkänna för att få köpa en biljett.

VÄRDEGRUND
Vi som arrangerar Bråvallafestivalen tycker att gemenskapen är den viktigaste ingrediensen till en riktigt bra festivalupplevelse. Gemenskap bygger på respekt, omtanke och civilkurage.

Bråvallafestivalen är en gemenskap som alla vi som brinner för festivalen är med och skapar tillsammans. Vi hjälps åt, vi står upp för varandra och vi tar hand om varandra. Tillsammans skapar vi sommarens bästa dagar – för både oss själva och andra. Vi visar respekt mot våra tältgrannar, de som står tillsammans med oss i publikhaven och de som, liksom vi, kommer till Bråvalla med enorma förväntningar. Samtidigt är vi vaksamma. Vi visar omtanke om de som tycks behöva hjälp och vi uppvisar civilkurage genom att säga ifrån eller tillkalla hjälp då något verkar vara fel.

För att alla ska kunna lämna festivalen med rika, fina och unika minnen vill vi som arrangörer att varenda en som är en del av festivalen – publik, artister, arrangörer, volontärer, sponsorer, samarbetspartners, leverantörer, journalister och fotografer – ställer sig bakom vår värdegrund genom att lova följande:

– Jag tänker behandla mina medmänniskor med respekt och visa omtänksamhet mot alla jag träffar.

– Jag tänker visa civilkurage genom att säga ifrån eller tillkalla ordningsvakt/polis då jag ser något som verkar vara fel.

– Jag ska se till så att festivalen blir så fantastisk som möjligt för både mig och alla i min omgivning.